Powered By Blogger

dilluns, 15 d’agost del 2011

Enviament de l'enllaç del "portafoli" per correu electrònic al professor

En realitat en català hauríem de parlar de cartera d'aprenentatge en lloc de portafoli, i millor dir-ho sempre en plural perquè no té gaire sentit usar una maleta petita per a portar només 1 foli. Això se m'ha acudit quan escrivia el títol i pensava en les noves tecnologies.
Ara, gairebé mai fem escrits manuscrits. No escrivim ni cartes ni nadales ni postals, i si ho fem també són electròniques. Per sort, la majoria d'exàmens són escrits i les pissares de guix i les de fòrmica encara no les han tretes de les aules. Potser sóc un romàntic i per això vull dedicar-me a donar classes de català.
Als cursos de català encara es fan manuscrits: article d'opinió, carta formal, sol·licitud, avís, etc. Els alumnes també estan acostumats a l'editor de textos i els costa fer un escrit. No cal dir que la caligrafia acostuma a ser horrorosa. Això sí, generalment tenen millor caligrafia les noies que els nois. Potser hauríem de fer els exàmens amb l'ordinador i deixar de desxifrar jeroglífics i gastar paper i tinta.
De tota manera, encara necessitem escriure textos amb bolígraf, retolador o guix, perquè l'electrònica encara és limitada i cara. Concretament penso en els mercats, supermercats, restaurants, bars, empreses, administració. Sempre cal fer un escrit ràpid amb vocació de temporalitat: vacances, horaris, menús, preus, trucades, avisos.
Bé, crec que és una questió en la qual cal pensar-hi. No sé si és bo continuar perdent més habilitats manuals que abans ens eren imprescindibles. Crec que hem de  replantejar-nos l'aplicació de  totes aquestes noves tendències i tecnologies i parlar-ne amb molta calma. Cal reduir la velocitat amb què incorporem les TIC a l'ensenyament, de vegades amb molt poc senderi, i entrar en una zona de descans de l'autopista, recuperar líquids, estirar les cames, relaxar-nos i pensar, sobretot pensar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada